Grilla kött

Det finns manga olika typer av kött att välja bland när man ska grilla. I denna text ska vi ta oss en titt på några av de mest populära av dessa, samt vad som krävs för att de ska bli goda.

Nötkött

Det finns olika typer av nötkött att grilla, bland annat hamburgare som vi tar oss en närmare titt på här. Det nötkött som passar bäst att grilla är sådant med mycket fett. Det beror på att man då inte behöver tillsätta något stekfett eftersom fettet i köttet räcker mer än väl. En av de bästa typerna av nötkött att grilla är därför entrecote, och oroar man sig för fettet så är det bara att skära bort detta efter grillningen. För att undvika att köttet blir torrt ska man även undvika att salta långt i förväg eftersom saltet torkar ut köttet. Det är därför bättre att salta precis innan eller efter man har grillat.

Fläskkött

När det gäller fläskkött är det väldigt viktigt att se till så att det är ordentligt genomgrillat, annars kan det bli farligt att äta det. Vi råder dig därför att använda en grilltermometer när du grillar fläskkött, och att med hjälp av denna se till att det har en innertemperatur på åtminstone 65 grader när du plockar bort det från grillen. En utsökt marinad att använda till fläskkött består av dessa ingredienser: 1 dl jungfruolivolja, 2 msk balsamvinäger, 2 finrivna vitlöksklyftor, 1 msk tomatpuré, 1 msk soja, 1 msk sambal oelek, 1 1/2 msk flytande honung, samt 2 krm nymalen svartpeppar. Det är bara att blanda dessa i en skål och sedan låta köttet ligga i marinaden innan det är dags för grillning.

Kyckling

För kyckling är det lika viktigt som med fläskkött när det gäller att se till så att det är genomgrillat. Man vill ju inte heller bränna kycklingen, så för hög värme ska man alltså undvika. Ifall man ska grilla en hel kyckling är det klokt att dela upp den i olika delar eftersom dess olika delar tar olika lång tid att bli klara. Att börja på hög värme och sedan placera kycklingen på en svalare temperatur är ett bra sätt. Det finns dessutom en stor mängd marinader som passar utmärkt till kyckling.

Vilt

Exempel på denna typ av kött kan vara älg, vildsvin och rådjur. Detta kan bli väldigt gott, men det gäller precis som i övriga fall att grilla det på rätt sätt. Är det större köttbitar man ska tillaga så rekommenderar vi att man använder indirekt värme eftersom detta gör köttet mer mört och saftigt. Man kan även sätta en aluminiumskål med vatten i kolet under kycklingen, dels för att förhindra att det droppar från köttet ner i kolen, och dels för att det ytterligare bidrar till att göra köttet saftigt. Detta sätt tar lång tid, men innebär bäst resultat. För att se till att köttet inte blir bränt och torrt kan man även slå in det i folie efter ett tag. När det gäller marinad ska man undvika oljebaserad sådan, detta eftersom den inte tränger in i köttet på samma sätt som icke-oljebaserad gör.