Så lyckas du med fisk på grillen

Fisk är en av de många köttsorter som blir helt fantastiskt god när man grillar den. Det finns många olika fisktyper som blir alldeles underbart goda när man grillat dem, och exempel på dessa är lax, tonfisk och makrill. Dessa sorter smakar ju alltid gott, men grillat ger de ytterligare smakdimensioner och får dem att smaka ännu bättre än vanligt. Har man aldrig provat det så rekommenderar vi varmt att man gör detta.

Hur grillar man fisk på bästa sätt?

Tyvärr finns det folk som undviker att grilla fisk eftersom de tror att det blir svårt på så sätt att fisken kommer att brännas fast på grillen eller bli torr, och så vidare. Detta är väldigt synd, för grillad fisk är som sagt var oerhört gott, och dessa personer går därför miste om det helt i onödan. Vet man vad man gör så behöver nämligen resultatet verkligen inte bli dåligt, snarare tvärt om!

Så hur ska man då gå tillväga? Detta beror ju bland annat på vilken typ av fisk man ska grilla, men ett bra tips är hursomhelst att ge fisken lite rimning innan man grillar den. Detta är en bra idé eftersom det gör den fastare och på så sätt hindrar den från att falla sönder. Det är även klokt att vara försiktig med fisken man grillar. Dels kan man använda folie när man grillar den, och dels kan man göra så kallad indirekt grillning av fisken. Detta innebär att man placerar fisken på gallret så att den är vid sidan av den glödande kolan, inte rakt ovanpå den. Då är det även klokt att ha kvar skinnet på ena sidan av fisken, och att ha denna sida mot gallret. Vissa fisksorter passar även alldeles utmärkt att grilla i halster. Penslar man bara fisken med olja innan man lägger den på halstret så fastnar den dessutom inte.

Att ha en grilltermometer till hands underlättar ytterligare. Har man det så kan man enkelt hålla koll på när fisken är klar genom att ha ett öga på dess innertemperatur. För de flesta fisksorter är 56 grader en bra innertemperatur.

Passande tillbehör

Det finns en mängd passande tillbehör till grillad fisk. Dessa varierar något beroende på vilken typ av fisk det är man grillar. Tillbehör som potatis, tomat, lök, ört smör med dill, aioli samt andra goda fisksåser, brukar dock fungerar utmärkt till de flesta sorters fisk. Detta gör den redan goda fisken ännu godare, och kan resultera i en underbart god måltid så länge det görs på rätt sätt. För tips angående goda grillrecept, bland annat för fisk, vänligen spana in våra bästa grillrecept.

Bästa fisksorterna att grilla

Vi rekommenderar framför allt lax, makrill och tonfisk när det gäller vilka typer av fisk man ska grilla. De är dock långtifrån de enda goda sorterna utan även fiskar som torsk, rödspätta, gös och hälleflundra går alldeles utmärkt att grilla. Det är helt enkelt bara att välja ut den fisksort man gillar bäst, och sedan kolla upp hur bra den funkar att grilla.