Välja rätt grill

Det finns väldigt många olika sorter av grillar att välja mellan, både när det gäller typ av grill såväl som när det kommer till prisklasser. Det handlar ju dels om vad man föredrar från person till person, och alltså vad som är viktigast för dig som ska köpa grillen. Är det resultatet som är viktigast? Eller är det till exempel hur lätt det är att använda sig av en viss typ av grill? Det finns ju även ett stort urval av kött att grilla, vilket vi bland annat tar oss en närmare titt på i den här artikeln, och vilken typ man främst föredrar är också något som kan väga in när man väljer grill, detta eftersom olika typer kan passa olika bra till olika kött. Vi ska i den här artikeln ta oss en närmare titt på de olika typer av grillar som finns, och förklara fördelarna samt nackdelarna med dessa. Vi hoppas på så vis kunna underlätta för dig som planerar att köpa en grill, men som inte vet vilken du ska välja.

Kolgrillar

När det gäller olika typer av grillar så är kolgrillen den vanligaste. Denna finns dock i en stor och varierande mängd varianter och prisklasser. Dels kan man antingen välja en som använder riktig kol eller en som använder briketter, där briketter är det mest hållbara men också det dyraste alternativet. Det finns även öppna eller slutna grillar, där öppna är enklare att använda när det gäller mindre köttbitar, men tidskrävande och svåra när det gäller större. En annan variant av kolgrill är den så kallade klotgrillen, och denna rekommenderar vi eftersom dess lock gör så att den passar bra för såväl små som stora köttbitar. Den leder även till godare resultat med saftiga köttbitar som inte blir brända på samma sätt som andra varianter.

Gasolgrillar

Gasolgrill är en annan populär typ av grill. Detta är en betydligt bekvämare och smidigare grill eftersom man här slipper kol, briketter och tändvätska, vilket gör gasolgrillen betydligt mer lättanvänd. Den värms dessutom upp mycket snabbare än vad en kolgrill gör. Smakmässigt är dock kolgrillar att föredra, eftersom avsaknaden av kol inte ger samma härliga grillsmak som kolgrillar gör.

Elektroniska grillar

Sist men inte minst har vi även elektroniska grillar. Dessa blir snabbt varma, och man kan själv enkelt kontrollera deras temperatur genom dess reglage. Denna variant är ännu bekvämare än gasolgrillar. Den kan även användas inomhus, eftersom den inte ger ifrån sig ett matos så som andra grillar gör, så det finns ingen risk för rökskador.

Själva föredrar vi klotgrillen som vi nämnde tidigare i texten. Det gör vi eftersom den passar bra till de flesta typer av kött man ska grilla. Den är även hyfsat lättanvänd, funkar bra till både stora som små köttbitar, och leder framförallt till väldigt smakrik mat, något som ju trots allt får ses som det viktigaste. Just faktum att dess lock gör den till något liknande en blandning av en ugn och en grill är bland annat något som leder till dess utsökta resultat.