Våra bästa grillrecept

Det finns många olika alternativ när det kommer till grillat. I denna text ska vi ta oss en titt på några av våra riktiga favoritrecept.

Grillad lax med skånsk marinad

Grillad fisk är, som tidigare nämnt i denna artikel, oerhört gott. Av alla fiskar som går att grilla är lax en av våra absoluta favoriter. Ett väldigt gott recept från den kända tv-kocken Tina Nordström är lax i folie med skånsk marinad. Detta recept går ut på att man grillar laxen i små foliebitar som förutom lax även är fyllda med potatis, rödlök, matjessill, ägg, dill, och andra godsaker.

För 4 portioner av detta behöver man 600 gram laxfilé, tre matskedar salt, 150 gram matjessill, ett hårdkokt ägg, tre matskedar finskuren dill, två matskedar finskuren gräslök, en finskuren rödlök, 500 gram kokt kall potatis, en citron, salt och peppar, smör och folie. Man gör denna rätt genom att dela upp laxen i 4 portioner som man saltar och låter stå i rumstemperatur i minst 20 minuter. Man förbereder sedan marinaden genom att hacka matjessillen samt ägget och sedan blanda ihop dem med de övriga ingredienserna. Därefter placerar man ut 4 foliebitar där man lägger smör, potatis, marinad, samt till sist även en del av laxen. Sedan stänger man folien och grillar detta i ungefär 15 minuter. Detta är både ett enkelt och supergott recept!

Utsökt marinad för grillat kött

Detta är en av våra favorit marinader, och den passar bra till många olika typer av grillat kött med grönsaker. Den är lika snabb och enkel att göra i ordning som den är god, det tar endast ca 4 minuter att göra den färdig. De ingredienser man behöver för 4 portioner av denna marinad är 50 ml balsamvinäger, 50 ml ljus japansk soja, en klyfta pressad vitlök, en matsked honung, tre nypor cayennepeppar, en halv tesked torkad eller färsk rosmarin, 50 ml olivolja och ett kryddmått vitpeppar. Det enda man behöver göra är att blanda alla dess ingredienser i en skål, sedan är marinaden klar. Efter detta är det bara att lämna köttet som ska grillas i marinaden, och ju längre desto bättre. Vi rekommenderar att man åtminstone låter köttet stå i en dag innan det är dags att grilla det.

Tzatziki

Tzatziki är som gjort för grillning, och tillhör ett av de mest populära alternativen när det gäller såser till grillat. För detta recept, som leder till en fantastiskt god tzatziki, behöver man en halv liter naturell yoghurt, en slanggurka, ett gäng vitlöksklyftor efter smak, en skvätt olivolja, en matsked pressad citronsaft, salt och malen vitpeppar, samt kaffefilter. Man börjar genom att hälla yoghurten i ett kaffefilter och sedan låta den stå i ungefär en timme. Detta gör man eftersom vasslen då filtreras ut ur yoghurten. Sedan tar man en gurka, skalar den med en potatisskalare, och river den sedan med ett rivjärn. Man blandar den därefter med salt, rivet även det, och låter det rinna igenom en tråd-sil. Till sist blandar man detta med yoghurten, och tillsätter sedan övriga ingredienser. Svårare än så är det inte att göra en utsökt tzatziki som passar kanonbra till många typer av grillat kött.